Polskie Radio
Section05
kulinaria

Smażone grzechy Neapolu. Bartek Kieżun wyznaje, czego nie warto odpuścić

Bartek Kieżun powraca z nowym cyklem wydawniczym. Tym razem "łakomym okiem" spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii. - Neapol stoi przede wszystkim pizzą, a tuż obok jest jedzenie smażone - mówi w Czwórce. - Będąc w Neapolu, trzeba się nauczyć dwóch słów: pizzeria i friggitoria - to miejsce, gdzie smażą wszystko, co da się usmażyć, i robią to świetnie.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka podróże Włochy kulinaria kuchnia włoska Neapol Bartek Kieżun

"Jedyne takie miejsce" prosto z "serca Europy", czyli Bruksela od kulis

Obchodzimy 20. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji Roman Czejarek zaprosił na specjalne wydanie audycji "Jedyne takie miejsce" - prosto z Brukseli. Jak wygląda to miasto od kulis? Czekoladki, piwo, piłka nożna, rowery, koronki, Papa Smerf oraz Marks i Engels w pubie pod łabędziem. 
Zobacz więcej na temat:  Bruksela Roman Czejarek Unia Europejska Belgia Beata Płomecka Europa kulinaria kuchnia europejska społeczeństwo turystyka

Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać?

Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie chleb wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski

Jedzenie w wydaniu historycznym. Jak powstały najpopularniejsze potrawy?

Z wykształcenia jest historykiem sztuki i kultury średniowiecza. Z zawodu natomiast jest redaktorem; tworzy reportaże historyczne i wywiady oraz książki dotyczące kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi również audycję o związkach jedzenia z literaturą. Teraz z kolei Łukasz Modelski, bo o nim mowa, wydał książkę "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". A w "Zagadkowej niedzieli" opowiedział, jak powstały popularne potrawy.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Katarzyna Stoparczyk Łukasz Modelski gotowanie pizza kanapki kulinaria